Liluenn

Melyik jobb? Állati vs növényi fehérjék!

Bárkit megkérdeznék erre a kérdésre, sokan rávágnák hogy az állati fehérje a jobb. Sokan tisztába is vannak vele, hogy azért jobb az állati mert az teljes értékűnek számít. Viszont a növényi fehérjék közt is van olyan ami teljesértékű csak max. nem tudnak róla az emberek. Ilyen pl: kendermag, chia mag, szója, spirulina stb.

Illetve ha valami hiányzik akkor komplettálással pótolni lehet.

Nem, nem rosszabb egy növényi fehérje. Számos kutatás, cikk olvasható az interneten böngészve ahol alátámasztják, hogy a növényi protein is pont ugyanolyan jó mint az állati.

Az állati fehérjék:

Tejsavó és Kazein:

A tejsavó és a kazein fehérjék a tejben található fehérje források. Az Állati tej megemésztéséhez szükséges enzimek nem találhatóak meg az emberben. Ennek megfelelően ez kifejezetten nehezen emészthető. Viszont erről hozok egy másik blog cikket, hogy miért nem javaslom a tej fogyasztását.

Tojás és hús:

A fehérje és a sárgája közel azonos mennyiségben tartalmazza a különféle aminosavakat, de az esszenciálisak közül a sárgájában a metioninból van több, míg  a fehérjében a fenilalaninból és a valinból.

A tojásfehérje az egyik legmagasabb biológiai értékkel rendelkező, kiemelkedő élettani hatással bíró fehérjeforrás. Kiegyensúlyozott aminosav-tartalma( mivel megtalálható benne az összes esszenciális aminosav) miatt a táplálkozástan a hús-kategóriába sorolja, mégpedig úgy, hogy egy tojás fehérjéje közel 3 dkg húsnak felel meg. 

Első helyen kell megemlíteni,  hogy a húsok nagy bilógiai értékű fehérjéket tartalmaznak. A húsok átlagos fehérjetartalma 20%, s ennek jelentős részes teljes értékű fehérje. Ide sorolható a marhahús, csirke, pulyka, hal és tengeri herkentyűk.

Növényi fehérjék:

Rizs fehérje: 

Legtöbbször szénhidrát-forrásként gondolunk rá, pedig nagyon értékes a fehérjetartalma. Izomépítéshez, regenerációhoz ez az egyik legjobb választás. Több kutatás is szól mellett, hogy a rizsfehérje mennyire hatékony a zsírégetés és a koleszterinszint csökkentésére. Mellesleg könnyen emészthető. 

Kendermag fehérje: 

Ebben található fehérje teljes értékű az emberek számára. Kicsit drágább mint bármelyik más, viszont az ebben található edesztin nevű fehérje, hozzájárul az egészséges immunrendszer fenntartásához.

Hüvelyesek: 

Ezek közül sajnos egyrésze nehezen emészthető(bab félék), másfélék könnyebben (lencse,borsó). Ezek mint tudjuk nem teljesértékűek viszont ahogy fentebb is írtam komplettálással vagyis hozzáadunk pl. rizst akkor teljesértékű lesz. A lényeg, hogy egy étkezésen belül meglegyen minden szükséges aminosav.

Szója:

A szóját szójababból vonják ki. Amikor az olajat kinyerik belőle, akkor a maradék anyag a szójafehérje. A kereskedelmi forgalomban a tofuban, szójatejben, szójasajtban, texturált szójafehérjében, és a szójalisztben fordul elő. 

A szója a legelterjedtebb “húspotló”. A szója teljes értékű fehérjeforrás, csak sajnos nagyon sok negatív cikk van róla az interneten. Nagyon sok belőle a genetikailag módosított (GMO), mely kifejezetten rákkeltő hatású.

Kövess engem!

Töltsd le az ingyenes ebook-om!

Legutóbbi bejegyzéseim

Az örök vitatéma. A TEJ.

Manapság jót és rosszat is lehet hallani a tejtermékekről és hatásaikról, ami pedig biztos nemcsak a szervezetre, hanem a bőr szépségére is befolyással van. A

Tovább olvasom »
Close Menu
error: Content is protected !!
×
×

Cart

Töltsd le ezt az ingyenes ebook-ot és kezd hatékonyan az életmódváltást