Liluenn

KEVERT TÍPUS

Hogy mit is jelent ez bővebben?

A kevert típusú személy anyagcseréjére a szénhidrát és fehérje típus jellemzőinek keveréke érvényes

Igazából kétféle kevert típus létezik. Az egyik fajta az, aki nem mutatja igazán egyik típus jellemzőit sem. Tipikusan középen helyezkedik el a skálán, aminek egyik vége szénhidrát, a másik vége pedig a fehérje/zsír dominancia. A másik kevert típus mindkét változat jellemzőivel rendelkezik, de egyik sem dominál. A kevert típusoknál mindenkinek egyéni jellemzői vannak, sokszor egyik végletből a másikba esnek. Épp ezért a kevert típusnak érdemes tanulmányozni a szénhidrát és a fehérje típus jellemzőit is, hogy megfigyelve magát, finomra hangolhassa táplálkozását. 

Étkezési javaslat kevert típus számára:

Egyen fehérjét minden étkezéshez. A magas zsír és purin tartalmú fehérjéket (vörös hús és hüvelyes zöldség) keverve váltogassa az alacsony tartalmúval egy napon belül is.

Soha ne csak szénhidrát legyen a nasi, kis fehérjét is majszoljon. Ha nassol, inkább zöldségeket, gyümölcsöket és magvakat egyen.

A tejtermék fehérjét is és szénhidrátot is szolgáltat. Kisebb éhség esetén megfelelő fehérjepótláslehet.

Gabona fogyasztása mértékkel történjen, de az is teljes kiőrlésű legyen. Vércukor-probléma esetén a fehér kenyeret kerülje.

A gyümölcs általában fogyasztható, de mértékkel. Ha nagyon éhes, inkább fehérjét vagy magvakat egyen és ne gyümölcsöt.

A gyümölcslé egyensúlyzavart okoz, hízáshoz, kívánósághoz és vércukorszint ingadozáshoz vezethet, mivel nem kerülnek be vele a gyümölcsrostjai, amik lassítanák a felszívódást.

Jó zsírokatszabadon fogyaszthat, de azért ne vigye túlzásba.

A magas glikémiásindexű szénhidrátokat jobb kerülni

Close Menu
error: Content is protected !!
×

Cart