Liluenn

SZÉNHIDRÁT TÍPUS

Hogy mit is jelent ez bővebben?

A szénhidrát típusú személyek szervezetének egyensúlyához magasabb arányban javasolt a szénhidrátok fogyasztása

Itt a szénhidráton szigorúan a tápanyag fajtáját értjük, így ez nem a finomított szénhidrátokat (édességeket, fehérlisztet stb.) jelenti. Az idegrendszeri működések szempontjából ebbe a típusba tartozó egyének racionális emberek, akik célirányosan végzik munkájukat. Jó koncentráció képességük, nagyon aktívak,sokszor lehetnek idegesek. Az evés nem játszik központi szerepet az életükben. Étvágyuk szerény,. Van, hogy akkor veszik észre, hogy éhesek voltak, amikor elkezdenek enni. Emellett az édesség utáni sóvárgás rájuk jobban jellemző. Jól elvannak növényeken és magvakon, a zsíros ételek, húsételek nagyon eltelítik őket. Húsok közül a száraz, fehér húsokat szeretik jobban. Bőrük gyakran sápadt, száraz, körmeik gyengék. Az anyagcsere sebessége szempontjából a lassú égetésűek tartoznak ebbe a típusba. A lassú égetésű típus jellemzőeinek magas szénhidrát tartalmú életekre van szükségük (zöldségek, gyümölcsök), és fehérje igényüket is képesek kielégíteni növényi forrásokból (magvak és hüvelyesek). Ha éhesek, vagy energiahiányos állapotban vannak, hajlamosak édesség után nyúlni, és ebből hajlamosak sokat is enni.

Étkezési javaslat szénhidrát típus számára:

Kerüld a nehéz húsételeket (magas zsír és purin tartalom). Ez a lassú anyagcseréjét tovább lassítja, attól lehangolt vagy éppen dühös leszel.

Egyél fehérjét minden étkezéshez, mivel azt kihagyni nem lehet.

A zöldség részt az étkezés elején fogyasztd, hogy felpörgesse az anyagcseréd, a húst, fehérjét azt követően edd, mert lassítja az anyagcserédet.

Egyensúlyozd ki a szénhidrátbeviteled, hisz nem mindegy, hogy az étel gyorsan vagy lassan bomlik

A magas rosttartamú nővényekre helyezd a hangsúlyt.

A finomított gabonatermékek, sok keményítőt tartalmazó ételek, illetve a magas cukor tartalmú gyümölcsök sem előnyösek. Hiszen ezek az ételek vércukorszint ingadozáshoz vezetnek.

A finomított gabonatermékek, sok keményítőt tartalmazó ételek, illetve a magas cukor tartalmú gyümölcsök sem előnyösek. Hiszen ezek az ételek vércukorszint ingadozáshoz vezetnek.

A hüvelyeseket mértékkel fogyasztd, mivel akár rossz irányba is befolyásolhatja az anyagcserédet

A zsírok és olajok túlzott bevitelét kerüld el. A magvak nagyon jó fehérje források, és jó zsírokat is tartalmaznak. Ha például egy gyümölcs nem volt elég köztes étkezésnek, akkor kiegészítheted egy kis dióval, mogyoróval.

Nassolásra nem igazán van szükséged, így ha édesség után sóvárogsz, az azt jelenti, hogy túlságosan sokszor ettél ilyet, így hát vissza kellszorítanunk az egyensúly helyreállásig.

Close Menu
error: Content is protected !!
×

Cart